Joomla!

Wasabi

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Wasabi - najczęściej twierdzi się że to chrzan japoński, u nas stosowany głównie jako dodatek do sushi. Ale chrzanem nie jest tak naprawdę. Jest to pasta ze startego korzenia (tak chrzan to też korzeń ale marchewka to też korzeń a chrzanem nie jest). Japończycy mieszają ją z sosem sojowym i maczają w tym sashimi lub jest ona wkładana do nigiri lub sushi. Jest uważana za antidotum na zatrucia pokarmowe, co zostało potwierdzone naukowo. Prawdziwe wasabi otrzymywane jest z surowego, obranego i startego korzenia. Jest bardzo drogie i dość trudno jest je dostać poza granicami Japonii. Pozostałe pasty pod nazwą wasabi są kupowane w postaci proszku lub w tubkach. Jest to mieszanka chrzanu, zielonego barwnika i gorczycy - imitacja bardzo zbliżona do prawdziwego wasabi.

 

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903