Joomla!

Brokuły

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

 

Brokuły mają same zalety. Zawierają przeciwutleniacze, witaminy C, B, PP, i A, beata-karoten, indolinę, kwercetynę oraz glukarat. Poza tym jeszcze chrom. Dzięki temu są bardzo dobrze wspomagają nas w byciu zdrowymi ale też wspomagają samo leczenie i zapobiegają wielu chorobą (w tym nowotworowym).

Przyrządzanie:

Najlepiej jest je gotować na parze. To pozawala zachować w nich najwięcej witamin i składników
mineralnych.  Gotując je układajmy brokuł łodygami do góry - dłużej się gotują niż różyczki.

Świeżość:

Świeży brokuł ma intensywny zielony lub ciemnozielony kolor. Starsze brokuły są pożółkłe 
i mają "zdrewniałą" łodygę.Pod zieloną otoczką robi się coś podobnego do łyka, które otacza cały środek.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903