Joomla!

Kotlety z dzika

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Składniki:

  • 80 dkg schabu z młodego dzika
  • 8 dkg tłuszczu
  • sól
  • mąka do panierowania
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania

Wykonanie:


UWAGA:
Mięso dzika nie musi być marynowane do tych kotletów
jednak musi być ono skruszałe, poprzez dłuższe przetrzymywanie
w chłodnym miejscu.

Schab opłukujemy i osączamy. Odrąbujemy kości kręgosłupa,
pozostawiając przy polędwicy kostki żebrowe o długości ok. 4 cm.
Kotlety odcinamy równolegle do żebra, tak aby każda porcja
trzymała się kostki. Przy każdym kotlecie oczyszczamy kostkę z błonki.
Kotlety nacinamy w obwodzie w kilku miejscach. Mięso lekko
obijamy tłuczkiem i wyrabiamy tak nożem żeby otrzymać owalny kształt,
Zwężający się koło kostki. Teraz kotlety solimy, panierujemy w mące, jajku
i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Pamiętajmy aby dosmażyć brzegi.
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903