Joomla!

Filety z jelenia

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Składniki:

  • 70 – 80 dkg polędwicy
  • 6 dkg tłuszczu
  • pieprz
  • sól
  • 2 dkg mąki

zaprawa z warzyw:
  • 5 dkg marchewki
  • 5 dkg selera
  • 5 dkg pietruszki
  • 5 dkg cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu (3%)
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 dkg cukru

Wykonanie:

Polędwicę płuczemy, obieramy z powięzi i skrapiamy
octem. Warzywa myjemy i czyścimy następnie kroimy
w cienkie plastry. Dajemy cukier, olej i zmiażdżone przyprawy.
Ugniatamy warzywa tak długo aż zaczną wydzielać sok.
Przygotowane mięso nacieramy i obkładamy warzywami w misce.
Wielkość miski powinna być dopasowana – nie za duża nie za mała 
Wynosimy do chłodnego miejsca na 1-2 dni. Całość musi być przykryta.
Przed przyrządzeniem polędwicy, usuwamy warzywa oraz przyprawy.
Kroimy mięso skośnie w poprzek włókien (ok. 8 plastrów – 1.5 cm grubości).
Pokrojone mięso lekko obijamy tłuczkiem. Oprószamy  solą, pieprzem i mąką.
Filety kładziemy na rozgrzany tłuszcz i na średnim ogniu smażymy na ciemnozłoty
kolor. Filety nie powinny być za bardzo krwiste ani zbyt mocno wysmażone
– będą wtedy twarde. Pod koniec smażenia na patelnię wlewamy ok. 3 łyżek wody
i czekamy aż odparuje.
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903