Joomla!

Zając pieczony w sosie naturalnym

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 1 comber i uda młodego zająca
  • 8 dkg słoniny
  • 6 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • zaprawa z warzyw

Wykonanie:

Comber i uda sprawionego i skruszałego
zająca marynujemy w zaprawie z warzyw (przepis tutaj).
Po zamarynowaniu opłukujemy i osączamy. Usuwamy
z powierzchni mięsa warzywa i przyprawy, następnie
mięso musimy naszpikować słoniną i osolić. Rozgrzewamy
tłuszcz w brytfance, wkładamy mięso, polewamy je tłuszczem
i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 2-ch godzin
– aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już miękkie,
oprószamy sos mąką, oblewamy nim zająca i pieczemy
przez ok. 10 –15 minut, aż zrobi się na mięsie rumiana skórka.
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903