Joomla!

Pieczeń z dzika po myśliwsku

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Składniki:
  • 70 – 80 dkg mięsa bez kości z łopatki lub szynki
  • 2 dkg mąki
  • sól
  • 6 dkg tłuszczu
  • 10 dkg cebuli
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki papryki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1/8 l czerwonego wina
  • zaprawa z warzyw

Wykonanie:
Płuczemy mięso, obieramy z powięzi i usuwamy ścięgna. Marynujemy w zaprawie z warzyw (przepis tutaj). Po zamarynowaniu usuwamy warzywa, solimy i oprószamy mąką mięso. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zarumieniamy mięso z każdej strony. Następnie wkładamy je do rondla. Cebulę obieramy (ok. 10 dkg) i kroimy w plasterki. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor – używamy tłuszczu który pozostał nam z obsmażania mięsa. Po zarumienieniu cebuli dodajemy ją do mięsa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 godzin). Wyparowywany sos uzupełniamy gorącą wodą. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę, koncentrat i pozostałe przyprawy. Oprószamy jeszcze mięso resztą mąki, dolewamy wino i dusimy jeszcze całość przez ok. 30 minut.
Dodatkowe info – mięso kroimy w poprzek włókien!
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903