Joomla!

Polędwiczki z dzika z głogiem

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek z dzika 
  • 1 kieliszek koniaku lub brendy (50 g.) 
  • 1 kieliszek soku wiśniowego 
  • 2 łyżki konfitury z głogu 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka świeżo grubo zmielonego białego pieprzu

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy i osączamy z wody. Kroimy w plastry o grubości ok 4 cm. Mięso nacieramy solą i białym pieprzem, wkładamy do emaliowanego lub szklanego naczynia, przykrywamy. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce (temp. nie przekraczającej + 6 stopni C) na dwa dni. Mięso wyjmujemy ok 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate).  Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 250o C. Mięso przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, podlewamy połówka szklanki wrzącej wody, dodajemy sok wiśniowy i pieczemy przykryte przez  pół godziny, Pod koniec pieczenia dodajemy koniak, zagęszczamy sos konfiturą z głogu i doprawić solą i czarnym pieprzem.

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903