Joomla!

HERBATA

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

 

 

Roślina uprawiana dla pączków i liści, z których produkuje się herbatę na napar.

Ojczyzną herbaty są południowe Chiny  i przylegające Birma i Wietnam.

Dwa podstawowe gatunki: chińska (krzew) i assam (drzewo).

Istnieją trzy podstawowe rodzaje suszonej herbaty:

czarna - fermentowana,

zielona - nie fermentowana i

ulung (czerwona) - częściowo fermentowana.

Herbaty czarne sortuje się zależnie od wielkości liści i ich stanu (połamania):

Flowery Pekoe - pączki, zawiązki liści i najdrobniejsze (ekstraklasa),

Oran-ge Pekoe - nieco większe całe liści pędu (drugi gatunek)

i Pekoe Souchong (broken) trzecie lub czwarte listki (trzeci gatunek).

W skład chemiczny herbaty wchodzi tanina, która daje naparowi cierpki smak i gasi pragnienie,

także kofeina (teina), działająca pobudzająco. Herbata zawiera wiele polfenoli,

cząstek niszczących wolne rodniki. Dlatego przeciwdziała starzeniu, pomaga

 

w zwalczaniu raku o chorób i chorób serca. Zielona herbata ma nieco

więcej przeciwutleniaczy. Herbata zjawiła się w Europie w początkach

XVII wieku. Uprawę herbaty w Indiach zaczęto w 1834 roku. Herbatę

w torebkach wkładanych do filiżanek wprowadził Tomasz Sullivan,

hurtownik nowojorski, który wysyłał swoim klientom próbki herbaty

w torebeczkach jedwabnych, zamiast, jak dotychczas w blaszanych pudełkach;

ilość w torebce wystarczała na zaparzenie filiżanki.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903