Joomla!

Papryka po Kaukasku

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 8 strąków papryki pomidorowej czerwonej lub zielonej
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 czerwone cebule
  • 1 jajko
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry, zmielonej papryki, tymianku, cząbru
  • 1 łyżka posiekanego koperku, natki pietruszki
  •  kilka listków mięty
  •  szczypta cukru
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Paprykę umyć, ściąć wierzchołki, oczyścić z pestek i białych włókien,
tak aby nie uszkodzić strąków. Posypać wewnątrz solą i pieprzem.
Cebulę drobno posiekać. Do mięsa wbić jajka, dodać ryż, połowę zieleniny,
zioła, cebulę, orzechy, cukier, przyprawy i wymieszać. Pomidory pokroić w
plastry. Strąki papryki napełnić masą mięsną. W naczyniu do zapiekania
ustawić je farszem do góry. Ponakrywać plasterkami pomidorów
i wierzchołkami papryki, dodać margarynę, podlać bulionem. Dodać sok
i skórkę z cytryny, resztę pomidorów. pozostałą zieleninę, pieprz i sól.
Zapiekać pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 * C. Po 20 minutach zapiekania polać jogurtem wymieszanym
z solą.

Podajemy z białym pieczywem.

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903