Joomla!

Chaczapuri - placek z serem

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

W oryginale powinniśmy użyć sera Suluguni,
niestety z braku takiego polecamy zamienniki czyli mozzarella, feta i ricotto.

Ciasto:

  • 700g mąki
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 50g masła
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600g fety
  • 200g mozzarelli
  • 200g ricotto
  • 1 jajko

Wykonanie:

Fetę, mozzarelli i 200g ricotto zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać jajko.
Wymieszać i uformować kulkę.

Do maki wlać jogurt, dodać 2 jajka, masło, sól i sodę. Ciasto wyrobić
i rozwałkować w okrąg o grubości  3-4 mm , Kulkę z serem położyć na środku,
zebrać brzegi ciasta i zawinąć, nadmiar ciasta oderwać. Następnie rozwałkować
ciasto z serem uważając aby ser pozostał w cieście. (z doświadczenia wiem, ze ciasta możne sporo zostać, można je zamrozić i wykorzystać później)

Tak przygotowany placek włożyć do piekarnika 200 stopni na 15-20 minut.

Smacznego

Polecamy jako dodatek sosy Tkemali i Satsebeli

Po przyprawy gruzińskie i inne artykuły prosto z Gruzji

zapraszamy do sklepu

TAMADA

ul. Wilanowska 12

Warszawa (Powiśle)

www.skleptamada.pl

 

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903