Joomla!

Tkemali po polsku

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Na kilogram owoców (morele, brzoskwinie, śliwki, porzeczki
lub agrest; albo wszystkiego po trochu) bierzemy cztery jabłka
i dwie duże cebule, garść rodzynków, półtorej szklanki cukru,
szklankę octu winnego, dwie łyżeczki soli, dwie łyżeczki imbiru,
cztery łyżeczki papryki, pół łyżeczki chili, kilka goździków,
kolendrę i główkę czosnku. Można też bez czosnku. Ugotować,
przetrzeć przez sito. Czosnek dodajemy na końcu. Nie wolno
używać aluminiowych naczyń!

W gruzińskim wariancie używa się mirabele, dodaje się sok
z granatów i dużo koperku, oraz gruzińskie przyprawy.

 

Oryginalny sos do kupienia w sklepie Tamada.

Przepis z książki "Książka antykucharska" Helena Amiradżibi
Wydawnictwo Trio, Warszawa 2007

 

Po przyprawy gruzińskie i inne artykuły prosto z Gruzji

zapraszamy do sklepu

TAMADA

ul. Wilanowska 12

Warszawa (Powiśle)

www.skleptamada.pl 

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903