Joomla!

Kurczak a la tabakha

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Żeby przyrządzić kurczaka a la tabakha, trzeba mieć...

... diw szczelnie przylegające brzegami, duże i głębokie
palnie z grubej gliny. Jest jeszcze potrzebny kominek lub
jakieś palenisko, w którym można rozgrzać te patelnie
do czerwoności, aż zaczną świecić.
W tym czasie trzeba oskubać, wypatroszyć i sparzyć wrzątkiem
kurczaka i osmalić z wszystkich stron, żeby nie pozostawić
pierza. Posolić, rozciąć mostek i trzymając za nogi, rozpłaszczyć
na jednej z patelni, przykrywając drugą. Odstawić na bok.
Gdy patelnie wrócą do swojego naturalnego koloru, możemy
kurczaka wyjąć i zjeść z sosem tkemali (...), zagryzając różnymi
aromatycznymi listkami i ziołami, których nie ma nigdzie
prócz Gruzji.

Przepis z książki "Książka antykucharska" Helena Amiradżibi
Wydawnictwo Trio, Warszawa 2007

 

Po przyprawy gruzińskie i inne artykuły prosto z Gruzji

zapraszamy do sklepu

TAMADA

ul. Wilanowska 12

Warszawa (Powiśle)

www.skleptamada.pl 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903