Joomla!

Pierogi z kaszą gryczaną

Email Drukuj PDF

Składniki:

farsz:

  • 1szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dog chudego twarogu
  • duże cebule
  • 5 łyżek masła
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli i pieprzu

    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • sól
  • woda

Wykonanie:

W dwóch szklankach osolonej wody ugotować
kaszę na sypko. Obrać cebulę, drobno posiekać
i przyrumienić na ciemnozłoty kolor. Do kaszy dodać
twaróg, wymieszać, zalać tłuszczem z połową
przyrumienionej cebuli, przyprawić. Dokładnie wymieszać.
Zagnieść ciasto, wycinać krążki, nakładać farsz, maksymalnie
wypełniając ciasto. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę
i gotować do wypłynięcia. Podawać z resztą przyrumienionej cebuli.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903