Joomla!

Kluski kładzione

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 2 jaja
  • sól
  • woda
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
  • 2 dkg tartej bułki

Wykonanie:

Wrzucamy mąkę do miski, dodajemy jajka, sól, wodę
i starannie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie
i mieć niezbyt gęstą masę. Wody dodajemy tyle aby ciasto
Łatwo nabierało się łyżką. W czasie mieszania wbijamy w ciasto
jak najwięcej powietrza.Kluski będą wtedy bardziej pulchne.
Metalową łyżkę do formowania klusek moczymy w wodzie
- ułatwi nam to pracę. Formujemy podłużne kluski i wrzucamy je na wrzacą
i osoloną wodę. Mieszamy i przez 2 minuty gotujemy pod przykryciem.
Wybieramy łyżką cedzakową, na sitko i lekko przelewamy je
gorącą wodą. Osączamy.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903