Joomla!

Penne z pastą serowo-pietruszkową

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

 

makaron penne

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu Penne
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 3 łyżki nasiona słonecznika (łuskanych)
  • 3 łyżki pestek dyni (łuskanych)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól lub przyprawa typu vegeta albo ziarenka smaku
  • pieprz
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka słodkiej papryki
  • olej
  • 30-40 g sera żółtego – najlepiej parmezan lub rozpuszczającego się dobrze
  • po 1 strąku papryki: zielonej, żółtej i czerwonej
  • 50 g oliwek w zalewie (mogą być nadziewane np. papryką – oby nie anchois)
  • 3 średnie cebule
  • 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 łyżka masła
  • ¼ l rosołu drobiowego z kostki lub pozostałego nam z niedzielnego obiadu

 

pasta po zmiksowaniu w blenderze

kroimy mięso

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w kawałki ok. 3 cm x 3 cm. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła,

wrzucamy mięso i smażymy je od czasu do czasu mieszając aby nam się nie przypaliło. A w tym czasie: pietruszkę myjemy i oddzielamy od gałązek. Czosnek obieramy. Do blendera wkładamy pietruszkę, ser pokrojony na mniejsze kawałki (nie robimy tego jeśli mamy już starty), miksujemy. Następnie wrzucamy czosnek i również go miksujemy, dodajemy do pietruszki i sera.  Jeśli nie mamy blendera to drobno siekamy a ser ścieramy na tarce z małymi oczkami. Do tego dodajemy 6 łyżek oleju , dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby się „przegryzło”.

papryka

Myjemy paprykę, oczyszczamy i kroimy w dość małą kostkę. Odcedzamy oliwki od zalewy i albo miksujemy albo kroimy na małe kawałeczki. Cebulę obieramy i również albo miksujemy albo drobno siekamy.

Wstawiamy wodę na makaron i po zagotowaniu gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu.

Usmażone mięso przekładamy do większego garnka a w pozostałym tłuszczu na patelni podsmażamy paprykę, oliwki i cebulę. Solimy całość i gdy cebula zmięknie przerzucamy do garnka z mięsem i zalewamy rosołem.

Dodajemy przyprawy i lekko zmiksowane pestki i nasiona. Całość przez chwilę dusimy.

Po ugotowaniu makaronu dodajemy go do mięsa i warzyw oraz UWAGA: dolewamy ok. pół szklanki wody

w której gotowaliśmy makaron – to bardzo ułatwi nam mieszanie i połączeniu z pastą.

Dodajemy nasza pastę czyli ser z pietruszką i po dokładnym wymieszaniu podajemy ciepłe na stół.

i gotowe :)

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903