Joomla!

Dodatki i składniki chemiczne -Barwniki spożywcze

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

E 100 kurkumina / barwnik nieszkodliwy, stosowany do zabarwiania produktów spożywczych od koloru pomarańczowego do czerwono-brunatnego. Przyprawia się nim ryż (azjatyckie restauracje) oraz jest składnikiem przyprawy curry i musztard.
Inne oznaczenia: Cl 75300, Naturalny Żółty 3, diferulometan

______________________________________________________________________________

E 101 ryboflawina / barwnik nieszkodliwy, jest naturalnie występującym w żywności barwnikiem, na skalę przemysłową jest otrzymywany syntetycznie lub z drożdży. Barwi produkty na kolor żółty. Dodawana jest do win, serów topionych, makaronów, wyrobów cukierniczych, ryb, deserów, lodów i ryb. Znajdziemy ją również w produktach przeznaczonych dla dzieci.
Inne oznaczenia: Witamina B2, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G


______________________________________________________________________________
E 102 tartrazyna / barwnik azowy w kolorze cytrynowo-żółtym, produkowany głównie do celów spożywczych. Tartrazyna uwalnia histaminę, co może spowodować zwiększenie objawów u choroby u astmatyków, nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży - może powodować skurcze macicy). Nie powinny jej spożywać również osoby z nietolerancją salicylanów (aspiryna i niektóre owoce jak maliny i jagody). Nie jest zalecana dla dzieci, gdyż może powodować u nich trudności w nauce a nawet syndrom ADHA. Stosowana jest przede wszystkim w produktach “w proszku”, czyli: napoje, zupy, polewy do deserów oraz w wyrobach cukierniczych. groszku i kukurydzy konserwowej, krakersach serowych, płatkach zbożowych, sztucznym miodzie, musztardach, galaretach i sosach miętowych, dżemach.
Inne oznaczenia: Cl 191140, Food Yellow 4 (żółcień żywnościowa 4), żółcień kwasowa 23
______________________________________________________________________________
E 104 żółcień chinolinowa / kolor zielonkawożółty, spożywczy barwnik wytwarzany syntetycznie jak i również pochodzenia zwierzęcego. Może powodować astmę, pokrzywkę, stan zapalny skóry - zaczerwienienia, nadpobudliwość. NIe powinny jej spożywać osoby uczulone na aspirynę. Używa się jej jako barwnik w lodach, galaretkach, cukierkach na kaszel oraz napojach gazowanych.
Inne oznaczenia: Cl47005, Food Yellow 13 (żółcień żywnościowa/spożywcza 13)
______________________________________________________________________________
E 110 żółć pomarańczowa / barwnik syntetyczny, ma zły wpływ na zdrowie i stąd w kilku krajach jest zakaz jego używania. Może powodować nasilenie objawów astmy, nadpobudliwość i dekoncentrację u dzieci. Stosuje się go w marmoladach, gumach do żucia, powłokach tabletek, kaszach, płatkach zbożowych i zupach w proszku.
Inne oznaczenia: CI 15985, żółcień FD&C6
______________________________________________________________________________
E 120 kwas karminowy, koszenila / naturalny ciemnoczerwony barwnik, który jest uzyskiwany z wysuszonych i zmielonych owadów - czerwców kaktusowych (występują w Meksyku).  Ekstrakt koszenili to ciemnoczerwony płyn, po wysuszeniu proszek. W obecnych czasach jest głównie stosowany w przemyśle kosmetycznym (cienie do powiek, tusze do rzęs i szampony). W przemyśle spożywczym służy do barwienia napojów alkoholowych, sosów (głównie jabłkowy), owocowych nadzień do ciast, mięs, jogurtów i polew. Nie powinni go spożywać astmatycy oraz osoby uczulone na salicylany.
Inne oznaczenia: CI 75470
______________________________________________________________________________
E 122 azorubina / barwnik nieszkodliwy, stosowany w aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, lodów, wyrobów cukierniczych i piekarniczych, budyniach. NIe wskazanych dla chorych na astmę oraz osoby uczulone na aspirynę.
Inne oznaczenia: CI 14720
______________________________________________________________________________
E 123 amarant / syntetyczny barwnik, stosowany do wielu produktów spożywczych, min.: kolorowych napojów alkoholowych, kawioru, ciast w proszku, płatkach zbożowych, kaszach, napojach bezalkoholowych, przetworach z czarnej porzeczki. Nie powinni go spożywać astmatycy. W Stanach Zjednoczonych uważany jest za rakotwórczy i całkowicie zakazany. Jest odpowiedzialny za odkładanie się wapnia w nerkach. Nazywany jest barwnikiem smołowym.
Inne oznaczenia: CI 16185, czerwień acydowa 27, azorubina S.
______________________________________________________________________________
E 124 czerwień koszenilowa / syntetyczny barwnik, stosowany w kolorowych napojach alkoholowych, deserach, lodach i wyrobach piekarniczych oraz cukierniczych. Nie powinni go spożywać astmatycy oraz może wywoływać nadpobudliwość u dzieci.
Inne oznaczenia: CI 16255.
______________________________________________________________________________
E 127 erytrozyna / syntetyczny barwnik, zawierający jodynę. Szkodliwy, jest dopuszczony do barwienia koktajli wiśniowych  i owoców kondensowanych - szczególnie wisienek. Barwi się nim poprzez namaczanie. Nie wskazany dla dzieci - może wywoływać u nich dekoncentrację.
Inne oznaczenia: CI 45430, Food Red 14, tetrajodofluoresceina.
______________________________________________________________________________
E 131 błękit patentowy / barwnik nieszkodliwy, syntetyczny, najczęściej używany do barwienia lodów oraz słodyczy.
Inne oznaczenia: CI 42051, Blue Food 5
______________________________________________________________________________
E 132 indygotyna / barwnik tzw. smołowy, naturalnie występuje w krzewie Indigofera tinctoria jednak na skalę przemysłową jest uzyskiwany w warunkach laboratoryjnych. Stosowany jest w butelkowych napojach bezalkoholowych, słodyczach, herbatnikach oraz wypiekach i wyrobach cukierniczych.
Inne oznaczenia: niebieski FD&C2, indygokarmina
_____________________________________________________________________________
E 133 błękit brylantowy / barwnik syntetyczny, powszechnie jest uważany za nieszkodliwy. Stosowany przy produkcji: lodów, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, żelków.
Inne oznaczenia: CI 42090
______________________________________________________________________________
E 140 chlorofil / naturalny barwnik, występujący we wszystkich roślinach, glonach i w bakteriach fotosyntezujących. W przemyśle uzyskiwany jest głównie z traw i pokrzyw oraz luceryny. Używany do produkji: gum, tłuszczy i oleju.
Inne oznaczenia: CI 75810, Naturalna zieleń 3, Chlorofil A, Chlorofil z atomem magnezu
______________________________________________________________________________
E 141 kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi / właściwości jak E 140, głównie używany do wzmacniania koloru groszku.
Inne oznaczenia: CI 75810
______________________________________________________________________________
E 142 zieleń S / syntetyczny barwnik o zielonym kolorze. Używany głównie do produkcji słodyczy, kremów i lodów. Istnieje prawdopodobieństwo wywołania przez niego objawów alergii i anemii.
Inne oznaczenia: CI44090, Green S, Food Green 4, Food Green S
______________________________________________________________________________
E 150a – E150d karmel / grupa barwników, kolor brązowy. Powstaje z karmelizacji cukrów. Stosowany w dużej liczbie produktów: cola, porter, czekolada, brązowy sos, dżem, wyroby cukiernicze, herbaty granulowane, wina. Może wywoływać nadpobudliwość oraz rozwolnienie.
______________________________________________________________________________
E 151 czerń brylantowa PN / syntetyczny barwnik, czarny, jedne z bardziej szkodliwych. Stosuje się go do uwydatniania koloru produktów z rybiej ikry oraz w niektórych wyrobach cukierniczych. Często jest stosowany do barwienia tzw. taniego kawioru, ciast w proszku z czarną porzeczką, jogurtów (zwłaszcza pitnych), ajerkoniaku, brązowego sosu.
Inne oznaczenia: CI 28440, Food Black
______________________________________________________________________________
E 153 węgiel roslinny / barwnik nieszkodliwy, stosowany do produkcji chrupek kukurydzianych, sosów do warzyw i sałatek oraz napojów spirytusowych, soków owocowych, żelków, lukrecji.
Inne oznaczenia: CI 77266, węgiel drzewny, Norit
___________________________________________________________________________
E 160a – E 160f karoteny / organiczne barwniki roślinne, występujący w wielu warzywach i owocach. Głównie są w dyni, marchewce, szpinaku, sałacie, pomidorach, brokułach, melonach, papryce czerwonej.
______________________________________________________________________________
E 161a - W161h kasantofile / organiczne barwniki roślinne, nadają pomarańczowo-żółtą barwę. Stosuje się je do poprawienia barwy jajek, napojów alkoholowych, zup, ciast, paluszków rybnych i lodów. Barwniki nieszkodliwe (z wyjątkiem E 161g) jednak nie są dopuszczone jako dodatek spożywczy w Polsce.
______________________________________________________________________________
E 162 betanina / naturalny barwnik z buraków ćwikłowych. Stosowany w cukierkach, napojach alkoholowych, deserach, galaretkach, lukrecji.
Inne oznaczenia: czerwień buraczana.
______________________________________________________________________________
E 163 antocyjany / grupa naturalnych barwników (używany jako brawnik czerwono-fioletowy), uzyskiwane są z winogron (skórek), jagód, czerwonej kapusty, czarnej pożeczki, czarnego bzu, aronii. Ich użycie zwiększa wartość odżywczą produktów spożywczych. Wg powszechnej opinii mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wykorzystywany do produkcji napojów alkoholowych, oranżady w proszku, lodów, dżemów, cukierków, jogurtów, konserw, wina oraz barwieniu witamin w tabletkach.
Inne oznaczenia: ang. Anthkocyanins
______________________________________________________________________________
E 170 węglan wapnia / minerał  (nieszkodliwy) wykorzystywany jako utwardzacz i biały barwnik. Dodawany do owoców i warzyw konserwowych, lodów, pieczywa, herbatników, ciast, soków winogronowych. Czasami może wywoływac bóle brzucha i zaparcia.
Inne oznaczenia: CI 77220 [E170 (ii)]
______________________________________________________________________________
E 171 dwutlenek tytanu / Minerał wykorzystywany jako biały barwnik, nieszkodliwy. Stosowany przy produkcji dżemów, galaretek, słodyczy, gum do żucia, lukru, półproduktów z czerwonych owoców.
Inne oznaczenia: CI 77891, dioxotitanium, Titanium Dioxide
______________________________________________________________________________
E 172 tlenki i wodorotlenki żelaza / barwnik produkowany z żelaza w proszku, pochodzenia naturalnego. Może mieć kolor czerwony, brązowy, czarny, pomarańczowy, żółty i czarny. Wykorzystywany do pokrywania powierzchni w pastach i kremach z łososia i krewetek, pastach mięsnych, ciastach, deserach w proszku. Znajdziemy go również w musztardzie, surimi, ikrze ryb, sneksach, smakowych powłokach orzeszków, jadalnych powłokach serów oraz jadalnych osłonkach innych wyrobów spożywczych, waflach, aromatyzowanych serach topionych, sosach i przyprawach (curry, tandoori), korniszonach z jarzynami w konserwach. Jako dodatkowo uzupełniające w postaci stałej lub płynnej w żywności dietetycznej. Potencjalnie nieszkodliwy jednak w zbyt dużych ilościach żelazo jest prawdopodobnie toksyczne.
Inne oznaczenia: Iron oxides and hydroxides
______________________________________________________________________________
E 173 aluminium / naturalnie występujący metal, szkodliwy. Głównie stosowany w cukiernictwie do zdobienia powierzchni wyrobów cukierniczych - np. tortów, oraz pasztecików. Może nasilać choroby nerek i płuc. Toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
Inne oznaczenia: CI 77000
______________________________________________________________________________
E 174 srebro / naturalnie występujący metal, szkodliwy. Głównie stosowany w cukiernictwie do zdobienia powierzchni wyrobów cukierniczych - np. tortów. Ponieważ jony srebra hamują rozwój bakterii, grzybów i pleśni to cząsteczki srebra wchodzą w skład osłonek wędlin. Jako ciekawostka: w czasach gdy szlachta i zamożni jadali srebrnymi sztućcami często chorowali na srebrzycę. Duże stężenie tego pierwiastka w ich organizmach powodowało zmianę barwy skóry na szarą.
Inne oznaczenia: CI 77820
______________________________________________________________________________
E 175 złoto / naturalnie występujący metal, nieszkodliwy. Głównie stosowany w cukiernictwie do zdobienia powierzchni wyrobów cukierniczych - np. tortów oraz znajdziemy go likierze Goldwasser.
Inne oznaczenia: CI 77480
______________________________________________________________________________
E 180 czerwień litolowa BK / syntetyczny, szkodliwy barwnik, nazywany również smołowym. Stosowany jest do produkcji serów - a dokładnie do powłok zewnętrznych serów - zarówno jadalnych jak i niejadalnych. Przy zwiększonym spożyciu może wywołać reakcje alergiczne, pokrzywkę, problemy żołądkowe oraz nadpobudliwość.
Inne oznaczenia: karmin 6B, litorlubina

 

 

Źródła:

"E213. Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz" B. Statham
http://www.barwniki.cba.pl
http://www.pfpz.pl
http://www.food-info.net
pl.wikipedia.org/wiki/

 

 

 

 

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903