Joomla!

Waniliowy ajerkoniak

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

A na to zimno za oknem polecamy:

Składniki:

  • 200 ml białego rumu lub wódki pszenicznej (np. Absolut, Finlandia, BOLS)
  • 1,5 łyżki skondensowanego mleka
  • miąższ z 1 laski wanilii

 

 

Wykonanie:
Powinniśmy przygotować sobie składniki plus dwie metalowe miski: jedna w której będziemy ubijać żółtka  i druga większa do schłodzenia tej w której będziemy ubijać żółtka, lód lub bardzo zimną wodę, garnek w którym zmieści się miska z ubijaną zawartością, robota kuchennego, lejek oraz karafkę lub butelkę na powstałe pyszności.


Rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek i uwaga: jedno całe jajko, którego nie rozdzielamy, dodajemy do miski z samymi żółtkami. Wydrążamy miąższ w wanilii i dodajemy do żółtek. Miskę z żółtkami wstawiamy do garnka z bardzo gorącą i mocno parującą wodą, szybko wsypujemy cukier i zaczynamy ubijać trzepaczka lub robotem przez ok. 13 minut. Cały czas ubijając dodajemy alkohol. Pod koniec, ostrożnie dodajemy skondensowane mleko. Po skończeniu wkładamy miskę z ubitą substancją :D do miski z lodem lub bardzo zimną wodą aby szybko się to nam schłodziło. Po wstawieniu do miski z zimną wodą lub lodem przez chwilkę mieszajmy zawartość miski. Tak czekamy aż się to schłodzi. Po schłodzeniu przelewamy do butelki lub karafki - butelkę mocno zakręcamy a karafka powinna mieć szczelny korek :) Ważność to ok. 6-7 tygodni.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903