Joomla!

Schab pieczony w folii z kminkiem

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu środkowego
  • sól
  • odrobina majeranku
  • kminek
  • 1 łyżka oleju sojowego lub oliwy
  • ząbków czosnku

Wykonanie:

 Jeśli schab jest zamrożony, należy go całkowicie rozmrozić,

najlepiej pozostawiając na noc w temperaturze pokojowej.

Smaczniejszy jest upieczony z kośćmi, ale szybciej i łatwiej

go upiec, a następnie kroić po wyluzowaniu kości, które

poza tym można zużyć na zupę lub do kapusty. Mięso wypłukać,

natrzeć solą i przyprawami (z wyjątkiem kminku), ułożyć

na odpowiednio dużym arkuszu folii wysmarowanym oliwą,

posypać z wierzchu kminkiem i posiekanym czosnkiem,

zawinąć - jak kanapkę. Ułożyć w blaszce do pieczenia,

wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (250 st. C)

i piec l godz., podlewając co 10-15 min po trochu wodą.

Wówczas sprawdzić, wkłuwąjąc widelec przez folię

i gdy mięso jest miękkie, przeciąć z wierzchu folię,

rozchylić, wzmocnić nieco płomień i szybko schab zrumienić.

Upieczone w ten sposób mięso jest znakomicie soczyste i aromatyczne.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903