Joomla!

Czernina

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • Podróbki i krew z kaczki
  • 25 dag włoszczyzny
  • 12 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki)
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • ocet 

Wykonanie:

Suszone owoce umyć w letniej wodzie i namoczyć w zimnej.

Gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.

Oczyszczone i umyte podróbki ugotować w lekko

posolonej wodzie (około 2 1) do miękkości. Po około

20 min włożyć do nich umytą i oczyszczoną włoszczyznę

i razem gotować do miękkości. Mięso z podróbek obrać,

warzywa pokroić w paseczki. Wywar przecedzić.

Krew kaczki delikatnie wymieszać w naczyniu z łyżką octu,

wlać do wywaru, zagotować i połączyć z rozdrobnionym

mięsem, włoszczyzną i ugotowanymi owocami. Doprawić

do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny. Podawać

na gorąco na głębokich talerzach, z dodatkiem łazanek

lub makaronu.


Uwaga: Czerninę można gotować nie tylko na podróbkach, lecz także z kawałkami mięsa kaczki.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903