Joomla!

Paszteciki półkruche z mięsem lub kiełbasą

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej (krupczatki)
  • 2—3 jaja
  • 15 dkg margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 1/2 jaja do smarowania ciasta

nadzienie:

Wykonanie:

Przyrządzić nadzienie: mięso opłukać, odcisnąć z wody, pokrajać w kawałki,

usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Przełożyć do rondelka, wlać 2—3 łyżki wody,

dodać obraną, pokrajaną cebulę, opłukane suszone grzybki (lub 10 dkg świeżych,

oczyszczonych, poszatkowanych). Dusić do miękkości. Gdy mięso gotowe przepuścić

przez maszynkę, dodać sól i pieprz, włożyć siekaną zieleninę (można dodać jeszcze 2 jaja

ugotowane na twardo, obrane, posiekane). Przyrządzić ciasto, jak Ciasto kruche.

Szybko wyrobić. Wałkować na grubość 1/2 cm, uformować 2 prostokąty długości 30 cm,

szerokości 10—12 cm. Nakładać nadzienie wzdłuż, 2 cm od brzegu, w formie wałeczka.

Zawijać ciasno, nieco spłaszczyć. Zrobić kratkę tępą stroną noża. Posmarować całość

rozmąconym jajem. Krajać kwadraty lub skośne kawałki albo prostokąty długości 6 cm,

ułożyć na blasze. Pokłuć szpikulcem (ciasto wówczas równiej rośnie). Piec w piekarniku

dobrze nagrzanym około 25—30 minut. Gorące zdjąć z blachy. Podawać na półmisku

jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup. Zamiast mięsa można użyć 40 dkg

kiełbasy serdelowej i 5 dkg tartego sera tylżyckiego oraz 3—4 łyżki śmietany.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903