Joomla!

Ozorki cielęce w sosie

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  •  50 dag ozorków
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Ozorki dokładnie umyć, zalać wrząca, osoloną  wodą.
Dodać oczyszczone warzywa oraz cebulę i ugotować.
Miękkie ozorki wyjąć z wywaru, zanurzyć w zimnej wodzie
i zdjąć z nich skórkę. Masło stopić, dodać mąkę, wymieszać,
rozprowadzić 1 szklanką wywaru i zagotować  mieszając.
Ozorki pokrajać w plasterki, włożyć do sosu i zagotować.
Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem,
wsypać koperek, ewentualnie zaciągnąć żółtkami lub podprawić
śmietaną.

Potrawa dobrze komponuje podana się podana z ryżem na sypko lub szpinakiem.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903