Joomla!

Schab pieczony w boczku

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

 

Składniki:

 

  • ok. 1,2 - 1,5 kg schabu bez kości
  • 40 - 50 dag zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 15 – 20  dag boczku wędzonego w plasterkach
  • po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • ½ szklanki rosołu z kostki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pół  łyżki majeranku
  • pół  łyżki tymianku
  • pół łyżki rozmarynu
  • sól
  • pieprz kolorowy

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy, sól, mielony pieprz oraz zioła. Mieszanką nacieramy dokładnie całe mięso. Następnie owijamy całe plasterkami boczku. Mięso układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, lekko podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę w temp. Ok. 200 st. C. W trakcie pieczenia polewamy mięso wytapiającym się sosem. Jeśli będzie go bardzo mało to dolewamy trochę wody.  W tym czasie, myjemy warzywa, osączamy i kroimy na dowolne przez nasz kształty – paski lub kostkę. Na ok. 35 minut przez końcem pieczenia wykładamy je na brytfankę lub wkładamy do tego w czym pieczemy mięso, polewamy rosołem. Gdy warzywa będą miękkie – sprawdzamy widelcem – wyłączamy piekarnik i czekamy aż lekko wszystko przestygnie – ok. 10 – 15 minut.

Najlepsze do tego pieczenia jest naczynie żaroodporne lub prodiż bo są zamykane. W naczyniu żaroodpornym możemy mięso przykryć co znacznie nam przyśpieszy proces pieczenia. Po włożeniu warzyw również przykrywamy i będą one znacznie szybciej gotowe. Na 15 minut przed końcem zdejmujemy nakrycie i to spowoduje że zarówno warzywa jak i mięso będą chrupiące na zewnątrz.

Pobierz składniki na komórkę:

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903