Joomla!

Leniwe pierogi

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 75 dag białego sera
  • 3 jaja
  • 15-20 dag mąki
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól 

Wykonanie:

Ser pokroić, zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć,

kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Mąkę przesiać.

Do masy serowej dodać jaja i mąkę (pozostawiając 3 łyżki

do podsypywania). Zarobić ciasto nożem. Zagnieść.

Na stolnicy podsypanej mąką formować z ciasta wałki,

spłaszczyć nożem do szerokości 2-3 cm. Na powierzchni

wałka odcisnąć kratkę (tępą stroną noża, zanurzonego

w mące). Kroić „pierogi" kwadratowe lub w kształcie

rombów. Uformowane „pierogi" gotować, wkładając

do wrzącej osolonej wody. Po zawrzeniu gotować kilka

minut pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane

wyjmować cedzakową łyżką, dobrze odcedzić. Układać

na ogrzanym półmisku, posypywać zrumienioną

na suchej patelni tartą bułką i polewać masłem

(margaryną). Masło można zastąpić gęstą śmietaną.

Jako dodatek podać surówkę z marchwi, sałatę

lub surówkę z cykorii.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903