Joomla!

Marmolada z jabłek i dyni

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

 

  • 2 kg jabłek (mogą być kwaśne)
  • 1,5 kg dyni
  • cukier - minimum 3 szklanki
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • słoiki - ilość w zależności od ich pojemności

 

Wykonanie:

Obieramy jabłka i dynię. Kroimy na mniejsze kawałki lub na plasterki - jak nam wygodniej.
Wrzucamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Gotujemy przez ok. 4-5 godzin na średnim ogniu - tak żeby nam się nie przypaliło. Po ok. 2-3 godzinach dodajemy cukier, imbir i cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszamy i dalej gotujemy. Na ok. godzinę przed końcem gotowania całość miksujemy blenderem lub inni wolą przecierać przez sitko. Ja wybrałam blender. Po zmiksowaniu próbujemy i jeśli jest dla nas za mało słodki to oczywiście możemy dodać więcej cukru lub innych przypraw. Smak naszej marmolady jest tak indywidualny, że radzę doprawić wg. swojego uznania. Przekładamy gorącą masę do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 30 minut.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903