Joomla!

Tarta/paj z warzywami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła lub margaryny (np. Kasia)
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do smarowania formy

Farsz

  • 2 strąki papryki (może być zielona i czerwona)
  • 1 średnia cebula
  • ok. 20 g startego żółtego sera
  • kawałki mięsa - możemy użyć pozostałości z obiadowego kurczaka lub boczek albo kiełbasę, mięso mielone - dowolnie
  • różyczki lekko ugotowanego brokuła
  • pietruszka
  • 1 kabaczek
  • kilka pieczarek
  • 2 średnie pomidory ze zdjętą skórką

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, mieszamy z mąką.
Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawiniętą w folię spożywczą chowamy
do lodówki na ok 1 godzinę.

Ser i pietruszkę najlepiej i najwygodniej jest potraktować blenderem. Gdy będą drobno pokrojone na chwilę odstawiamy na bok.

Myjemy warzywa i kroimy je w paski.

Jeśli dodajemy mięso to kroimy mięso w kawałki lub w kostkę.

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wlepiamy w nią ciasto.
Smarujemy z wierzchu lekko tłuszczem (chyba że mamy tłuste mięso to wtedy nie)
i nakładamy na to pokrojone warzywa, solimy i pieprzymy. Całość posypujemy w miarę równomiernie serem z pietruszką.

Wstawiamy do pieca na ok. 40-60 minut (ok. 190 st.)

Dodatkowo:

Możemy również wymieszać warzywa ze startym serem i posiekaną pietruszką i nałożyć całość na ciasto.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903