Joomla!

Rolada z ugotowanych ziemniaków

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

Ciasto:

 

  • 12 ziemniaków
  • 30-40 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ew. przyprawa do ziemniaków

 

Farsz:

 

  • 2-3 cebule zależnie od wielkości
  • masło - ok 2-3 łyżki do podsmażenia cebuli
  • 2 jajka
  • szklanka kaszy gryczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku

  • możemy dodać również posiekane pieczarki ale najpierw powinniśmy odparować z nich wodę na patelni

 

Wykonanie:

Obieramy ziemniaki i gotujemy je.

Gotujemy kaszę gryczaną wg informacji na opakowaniu. Gotujemy na twardo jajka. Obieramy cebulę i drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli na maśle. Drobno siekamy ugotowane jajka i mieszamy pozostałe składniki farszu ze sobą.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mocno i dokładnie ugniatamy

albo po prostu przepuszczamy przez maszynkę. Rozmącamy jako i razem z pozostałymi składnikami wyrabiamy ciasto. Wykładamy na stolnice i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.

Na połowę ciasta nakładamy farsz i zwijamy placek w roladę. Pamiętajmy o zaciśnięciu brzegów po zrolowaniu. Najwygodniej będzie nam się rolować ciasto jeśli będzie ona na folii spożywczej lub papierze do pieczenia. Roladę owijamy gazą lub w folię spożywczą i wkładamy do garnka. Zlewamy wrzątkiem do wysokości połowy rolady i lekko solimy. Gotujemy przez ok 15-20 minut na małym ogniu. Następnie przekręcamy roladę do góry nogami :) i gotujemy przez ok. 10-15 minut.

Wersja druga:

Nie gotujemy rolady tylko zawijamy ją w papier do pieczenia lub folię aluminiową i pieczemy przez ok. 20-30 minut.

Wersja trzecia:

Obsmażamy roladę na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni. Pod koniec na silniejszym ogniu żeby się lekko przypiekła dookoła.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903