Joomla!

Cukinia zapiekana z ziołami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 50 dag cukinii
  • masło (ok. 1 łyżeczki)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietanki
  • łyżka startego sera (np. parmezanu)
  • kilka świeżych listków rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół, posypać solą i pieprzem.

Masło roztopić w formie do zapiekanek. Cebulę drobno posiekać

i włożyć do formy razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Dodać drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę. Połówki cukinii

ułożyć w formie płaską częścią do dołu skropić sokiem z cytryny,

przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego

do 225°C. Zapiekać 20 min. Śmietankę wymieszać z parmezanem.

Odkryć folię, zalać zapiekankę sosem śmietanowym i zapiekać jeszcze

3 min, aż ser lekko się zrumieni. Podawać z piure ziemniaczanym.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903