Joomla!

Ciasto jogurtowo-cynamonowe

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

 

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 kubek śmietany 18% (400 g)
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (400 g)
  • 120 ml oleju
  • 90g rodzynek
  • 5 łyżeczek cynamonu, wymieszanego
    z połową opakowania cukru waniliowego
  • masło do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
W drugiej misce ubijamy razem jajka, śmietanę, jogurt i olej.
Powyższe skadniki oraz rodzynki mieszamy z mąką.
Jednak mieszajmy delikatnie, żeby nie zbić składników.
Smarujemy blachę lub to w czym będziemy piec masłem.
Wlewamy wymieszane składniki ale tylko 1/3 lub połowę.
To posypujemy mieszanką cukru waniliowego i cynamonu.
I tak kolejna warstwa - ilość warstw przesypywanych
naszą mieszanką wg naszego uznania. Tylko zostawmy sobie
trochę do posypania wierzchu.
Wkładamy do gorącego piekarnika na 160 st. C
i pieczemy przez ok. 50 -60 minut.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903