Joomla!

Dżem z winogron i jabłek

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 60 dag ciemnych winogron
  • 80 dag cukru
  • 1 kg jabłek
  • pół łyżeczki kwasu cytrynowego

Wykonanie:

Obrywany owoce z gron, myjemy, lekko zgniatamy,

rozgotowujemy z dodatkiem kwasku cytrynowego.

Winogrona przecieramy i odparowujemy o 1/3.

Wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia.

Zbieramy z wierzchu tzw "szumy" czyli taki biały nalot,

który pojawia się w trakcie gotowania. Jabłka ścieramy

i dodajemy do przecieru. Gotujemy przez 15 minut,

do chwili gdy jabłka będą szkliste. Gorącą masę wkłądamy

do wymytych i wygotowanych lub wygrzanych

w piekarniku (200 0 C) słoików. Zakręcamy wygotowanymi

zakrętkami (lub przetartymi np. spirytusem) i odstawiamy

do góry dnem na ok. 1 dzień.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903