Joomla!

Dżem brzoskwiniowy

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • Składniki:

    • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
    • 1 opakowanie cukru żelującego (3:1)
    • 35 dag cukru
    • gałązka lawendy (może być suszona)
    • laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego

    Wykonanie:

    Owoce myjemy, obieramy, oddzielamy pestki.

    Owoce powinny razem ważyć 1 kg bez pestek.

    Kroimy owoce na kawałki, wrzucamy do rondla,

    podlewamy odrobiną wody, rozgotowujemy.

    Po rozgotowaniu przestudzamy, przecieramy i mieszamy

    z cukrem żelującym, ponownie musimy zagotować, dodać

    cukier, pokrojoną wanilię i trochę lawendy i gotujemy

    przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy

    aż zniknie piana i gorącym dżemem napełniamy

    wyparzone słoiki, szczelnie zamykamy.

     
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903