Joomla!

Ciasto drożdżowe leniwej gospodyni

Email Drukuj PDF

Składniki:

CIASTO:

  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 szklanek mąki

KRUSZONKA

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki lub trochę więcej - tak aby ciasto miało konsystencję kruszonki

Wykonanie:
Rozkruszamy drożdże i wsypujemy na dno dużej miski, następnie dodajemy wszystkie podane składniki (oprócz kruszonki).

Nie mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny. Później wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wykładamy na blachę. Na cieście układamy sezonowe owoce (np. rabarbar, śliwki, jabłka lub dżem). Owoce posypujemy kruszonką.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 1700C i pieczemy około 45 minut.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903