Joomla!

Spaghetti z mięsem i oliwkami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki: DSC_0490.JPG

  • makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
  • mięso mielone (dowolne) ok. 600 g
  • opakowanie oliwek zielonych w zalewie
  • parmezan lub inny ser żółty drobno starty
  • puszka pomidorów krojonych lub koncentrat pomidorowy
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • soł
  • pieprz
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżka

 

 

Wykonanie:

Mięso wykładamy na rozgrzany olej w rondlu lub głębokiej patelni.

Smażymy na niewielkim gazie. W tym czasie, obieramy i kroimy cebulę   
w piórka lub kostkę w zależności od upodobania.

DSC_0482.JPG

Gdy mięso będzie już  podsmażone  dodajemy

do niego cebulę i całość smażymy aż cebula się zeszkli.

 

Podlewamy połową szklanki wody. Podduszamy całość przez ok. 10 minut, dodajemy pomidory z puszki lub 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego.
Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i majerankiem.

Zostawiamy na małym gazie żeby całość się połączyła i lekko odparowała  od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Gdy makaron będzie to przed wylaniem na sitko odlewamy ok. 3/4 szklanki wody
- dodamy to do makarony wymieszanego z sosem żeby lepiej się połączyły.
I oczywiście nie przelewamy makaronu zimną wodą.

DSC_0484.JPG

Dodajemy makaron do sosu, dodajemy oliwki, mieszamy aż się połączą składniki
i nakładamy na talerz. Całość posypujemy tartym serem.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903