Joomla!

Potrawka z sosem pietruszkowym

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 30 dag małych ziemniaków
  • 1/2 pęczka świeżej natki
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • szklanka odtłuszczonego (0,5 proc.) mleka
  • 1 jajko
  • kilka rzodkiewek
  • 1 łyżka niskoprocentowej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki:

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (ok. 20 min). Gdy przestygną,
obierz i pokrój na połówki. Ugotuj jajko na twardo. Natkę umyj i drobno posiekaj.
Masło roztop w garnuszku, przestudź, dodaj mleko, dopraw szczyptą pieprzu,
soli i gałki muszkatołowej. Bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie mleko z masłem
gotuj przez ok. 5 min na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Tuż przed końcem
gotowania dodaj mąkę rozrobioną w małej ilości mleka i część natki. Gdy sos zgęstnieje,
zestaw garnek z ognia. Wyłóż na półmisek ziemniaki, polej sosem, dodaj jajko pokrojone
na ćwiartki i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dopraw śmietaną. Posyp danie resztą natki.
 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903