Joomla!

Kapusta włoska z ziemniakami i parówkami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 50 dag kapusty włoskiej lub białej
  • 30 dag ziemniaków
  • sól
  • 3-4 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 parówki lub 15 dag kiełbasy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 dag masła lub smalcu (tłuszczu)
  • 1 cebula

Wykonanie:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, starannie umyć,
podzielić na ćwiartki, ściąć głąby i pokroić w grube pasy
a następnie w kwadraciki (kawałki0, o boku 2-3 cm.
Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Do garnka włożyć kapustę, ziemniaki, wlać około 1 szklanki 
gorącej wody, dodać sól i ugotować razem do miękkości.
Tłuszcz rozpuścić na patelni i dodać mąkę. Razem podsmażyć
ale nie rumienić zbyt mocno. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą
(około 1 szklanki) lub ostudzonym wywarem z kapusty (jeśli było
za dużo w kapuście), wlać do kapusty i mieszając zagotować.
Do kapusty dodać roztarty czosnek z solą i obrane z osłonek parówki
(lub inną kiełbasę podzieloną na kawałki) i gotować razem około
4-5 minut, tak aby parówki się zagrzały.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903