Joomla!

Prażucha

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

Składniki:

Wykonanie:

Mąkę rumienimy w piekarniku lub na patelni na jasnozłoty kolor.
Pamiętajmy żeby często ją mieszać. Po zarumienieniu wsypujemy mąkę
do garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszając
i rozcierając dokładnie, tak aby nie było grudek. Wody wlewamy tyle,
aby uzyskać gęste ciasto - ok. 1/2 l. Pozostawiamy w garnku pod przykryciem
na 1/2 godziny lub zapiekamy w piekarniku. Słoninę kroimy w kosteczkę
i stapiamy. Łyżkę stołową zanurzamy w tłuszczu i kładziemy nieduże
kluski na ogrzany półmisek. Z wierzchu okraszamy słoniną, możemy
również posypać podsmażonym boczkiem.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903