Joomla!

Ryż pieczony z jabłkami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

 

Składniki:

 

 

Wykonanie:

Wstawiamy ryż – na 1,5 szklanki ryżu zalewamy go 2,5 szklankami wody.

Gdy ryż się podgotuje i nie widać już na wierzchu wody – wyłączamy i zostawiamy

aby ryż wchłonął resztę wody.

W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Odstawiamy. Do ciepłego ryżu dodajemy masło i dobrze mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy
cukier i ubijamy aż będzie uzyskamy gęsty kogiel mogiel i rozpuści nam się cukier.

Dodajemy to do ryżu i również dokładnie mieszamy. Wkładamy ryż do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy.
Na wierzch wykładamy starte jabłka i również wyrównujemy. Jeśli jabłka puściły dużo soku to również go dodajemy
- wchłonie go ryż i będzie bardziej aromatyczny.

Nakrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok 15-20 minut w temp 160-180 st. C.

 

 

Możemy podawać go na ciepło z gęstą śmietaną. 
Lub na zimno :)

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903