Joomla!

Kartoflanka z grzybami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g podgrzybków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowego z kostki
  • kilka gałązek tymianku
  • starta gałka muszkatołowa
  • szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki opłukać, pokroić. Cebule posiekać. Grzyby oczyścić,

umyć, pokroić. Na oleju zeszklić cebulę. włożyć grzyby, posolić

i poddusić. Bulion odgrzać, włożyć ziemniaki, grzyby z cebulą

i ugotować do miękkości. Łyżkę wazową ziemniaków i grzybów

wyjąć z bulionu, pozostałą zupę zmiksować. W kilku łyżkach

piure rozprowadzić śmietanę, wlać do zupy, zamieszać.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową

i tymiankiem. Włożyć odłożone grzyby i ziemniaki.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903