Joomla!

Kwaśnica (oryginalna z rybą)

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • głowy rybie, podroby
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • ziele angielskie 3-5 ziaren
  • przyprawa do zup
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta imbiru

Wykonanie:

Głowy rybie pozostałe po oprawieniu ryb, zwykle karpiowe

(można je zastąpić po prostu kawałkami tuszy ryby), rybie podroby

(wątroba) umyć dokładnie. Zagotować kiszoną kapustę z sokiem

(im więcej kwasu tym lepiej dla zupy) i suszonymi lub świeżymi grzybami,

przyprawić zielem angielskim, i gotować aż kapusta zacznie mięknąć.

Do gotującej się kapusty włożyć podroby rybie i rybie głowy

lub kawałki rybiej tuszy. Gotować ok. 20 minut, następnie

wyjąć (kawałki tuszy lub podroby można zostawić),

dodać imbir i 2 ząbki czosnku pod koniec gotowania.

 

Możemy podawać z ziemniakami lub np. fasolą (typu jaś)

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903