Joomla!

Goździki

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Są to suszone nierozwinięte pąki aromatycznego tropikalnego drzewa - goździkowca.

Goździki mają słodki, owocowy, drzewny zapach oraz korzenny, lekko piekący i gorzkawy smak.

Zawierają olejek lotny (głównie eugenol), garbniki, śluzy roślinne. Poprawiają trawienie i łagodzą

objawy niestrawności, dlatego wchodzą w skład gorzkich wódek żołądkowych. W stomatologii

olejek goździkowy jest stosowany jako środek odkażający. Ssanie całych goździków usuwa z ust

nieprzyjemny zapach, np. czosnku. Całymi goździkami przyprawia się kompoty, grzane wina,

poncze, sosy owocowe i mięsne oraz wekowane owoce. Dodaje się je do marynowania dziczyzny,

wieprzowiny, baraniny, śledzi. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej.

Goździki pasują do potraw z grzybów, rosołu, podnoszą smak szynki. Sproszkowaną przyprawę

można dodać do pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych,

spaghetti oraz do pizzy.

 

359963

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903